Жана Жекова е сред най известните и утвърдени български дизайнери. Член е на Съюза на българските художници от 1987г. Тя е първата българска дизайнерка, която вдъхновява нов живот на дамския корсет и го налага в съвременната бългаска мода. За творчеството и са характерни изящната елегантност и перфектното изпълнение. Предпочита изчистената линия на силуета. Ръчно обагря и дорисува тъканите. Работи с ефирни коприни, деликатни дантели, шифон и нови хай-тек материи.

Жана Жекова е трикратна носителка на наградата на Академията за мода "Златна игла" за Дизайнер на годината - през 1996г. и 1999г., а през 2006г. получава и най-престижния моден приз в страната - "Златна игла" за цялостен принос в областта на модата. Обявена е за "Дизайнер на годината" и на фестивала за висша мода през 1990г. и 1995г., по-късно получава и приз за цялостно творчество. Получава награда от ТВ предаването "24 карата" за телевизионна мода през 1997г.. Няколко години поред създава вечерните облекла за българските участнички в конкурса "Мис България", а през 2001г. е официален дизайнер на конкурса "Мис България". Нейно дело са вечерните тоалети на актрисите във филмовата продукция "Хищна птица" на режисьора Боян Милушев с участието на холивудската звезда Ричард Чембърлейн.

Всяка година колекциите на Жана Жекова са подчинени на една основна тема и са предпочитани от редица известни българки: Аня Пенчева, Деси Зидарова, Валерия Премянова, Мария Стоева, Елза Радкова, Людмила Зафирова, Елена Станулова дъщеря на актрисата Искра Радева и много други.